Весняний наступ: хто почне — Росія чи Україна?

Весняний наступ: хто почне — Росія чи Україна?

2023 рік має стати переможним для України. На це сподіваються 39% українців та українок, опитаних соціологами. Але Росія останнім часом готується до потужного контрнаступу, чого не виключають українські урядовці та головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. Тож наскільки серйозною є небезпека для України? Чи зможуть ЗСУ перехопити ініціативу раніше за росіян? В ефірі Українського радіо про це міркував Олександр Леонов, виконавчий директор центру прикладних політичних досліджень "Пента".

0:00 0:00
10
1x

Загроза наступу з боку Росії

"Росія справді намагається змінити ситуацію. Проведено першу хвилю так званої часткової мобілізації, зараз багато говорять про другу хвилю, яка може зачепити 500 тисяч людей, котрих призвуть. Вже можна сказати, що Кремль робить ставку саме на перевагу в людських ресурсах. Ми бачили, як на початку вторгнення Росія проходила через території завдяки катастрофічній перевазі у техніці. Потім був так званий вогняний шквал на Донбасі, коли тривали бої за Лисичанськ. А зараз те, що відбувається навколо Соледара, це третя фаза, коли в умовах снарядного голоду Росія перейшла до "тактики орди": живу силу кидають в атаки на укріпрайони і намагаються продавити оборону.

Щодо наступу, то про плани багато пишуть і на Заході, і в Україні та Росії. Йдеться і про можливий удар з Білорусі. Але тут важливо розуміти, що для цього наступу потрібно накопичити ударне угруповання. Бо зараз присутні там російські війська поки що виконують завдання з підготовки "мобіків", яких призвали в попередню хвилю. Це свідчить про те, що в Росії не вистачає потужностей, аби підготувати таку кількість військових. Це ще одна проблема, яку росіяни не можуть подолати. Можна призвати хоч мільйон людей, але їм складно підготувати навіть 300 тисяч мобілізованих і вони мусять залучати білоруські збройні сили. Тож якщо кількість мобілізованих зросте удвічі, це буде ще більша проблема. До того ж мобілізованих треба озброїти".

Чи справді варто готуватися до ескалації на фронтах у найближчі 2-3 місяці?

"Треба бути готовими. Зараз є багато інформації про підготовку української армії до можливого наступу з території Білорусі, про те, як укріплено кордон і що це не буде легкою прогулянкою для росіян. Питання в тому, що Росії треба щось робити, аби зламати хід війни, бо вона її програє. І не тільки на полі бою, а й в економічному плані, адже санкції починають діяти дуже серйозно. Зараз є інформація, що Росія почала продавати юані зі свого резерву, бо вона не може користуватися євро і доларами. За різними оцінками, через війну Росія втрачає мільярд доларів щодня. Санкції обмежують експорт нафти, газу, вугілля, у РФ немає інфраструктури, щоб перекинути цей експорт на схід. Тобто зараз Росія змушена поспішати, адже економічні проблеми наростатимуть, а з ними і проблема можливості фінансувати цю війну та виготовляти нові види озброєнь. За експертними оцінками, зараз Росія не здатна відновлювати ту зброю, яку вона втрачає на війні з Україною. Тобто за кілька місяців мобілізованих буде складно озброїти зі складів, адже техніка і зброя на складах теж виходить із ладу. Зараз вони піднімають зразки 1950-х років і створюють із трьох одиниць одну, приміром. Тобто йдеться про дуже серйозний дефіцит сучасних озброєнь, і саме тут Україна має значний шанс, бо ми бачимо, що Захід переходить до нової номенклатури озброєнь, нам починають постачати легкі танки, бронетехніку. З’явилась інформація про початок навчання українських воїнів для роботи на системі Patriot. Велика Британія починає постачати танки Challenger 2, це наступальні озброєння. Ці танки добре зарекомендували себе під час війни в Іраку. Тоді на озброєнні Іраку (мається на увазі період, коли цю державу очолював Саддам Хусейн – ред.) були саме ті радянські зразки, які зараз РФ використовує проти України. У прямих сутичках "челенджери" перемагали, вони добре тримають постріли від протитанкових гранатометів. Отже, на певному етапі Україна буде переважати Росію технологічно, а це дуже важливо для перемоги у війні. Багато хто каже, що вже є паритет у технологіях, що Україна посилюється, на відміну від Росії, яка деградує.

Багато говорять про наступ Росії, але також багато говорять і про наступ України та про те, що є можливість перемогти Росію у декількох контрнаступах. Це і Запорізька область, розсічення угруповання противника навпіл, і Донбас. Ще одна перевага України — ми чітко знаємо свої задачі: звільнити окуповані території та вийти на кордони 1991 року".

Чи можна передбачити всі загрози і піти у наступ на випередження?

"Враховано вже багато чого, оскільки бачимо, як Україна готується на півночі, як триває навчання українських військових у західних державах, кількість цих військових вже становить десятки тисяч. Вочевидь це та технологічна перевага, про яку ми вже згадували. Ця перевага і буде застосована у разі контрнаступу ЗСУ. Саме це створить різницю на полі бою", — підсумував Олександр Леонов.

Фото: www.nta.ua