Нардепів з ОПЗЖ меншає. Хто наступний?

Нардепів з ОПЗЖ меншає. Хто наступний?

Сьогодні депутатських мандатів було позбавлено чотирьох народних депутатів від ОПЗЖ: Віктора Медведчука, Тараса Козака, Рената Кузьміна та Андрія Деркача. За це проголосувала Верховна Рада. І також сюди долучився Андрій Аксьонов, який раніше сам подав відповідну заяву. Голосування відбувалося зі скандалами. Нагадаємо, що 10 січня Володимир Зеленський позбавив перших чотирьох депутатів українського громадянства. Що буде далі? Як вирішити питання членства в парламенті депутатів ОПЗЖ? Чи зможе Рада повноцінно працювати і приймати рішення? Про це слухачам Українського радіо розповів аналітик групи "Левіафан" Сергій Назаренко.

0:00 0:00
10
1x

Медведчук і Ко. Їхня доля?

Олексій Данілов в Національному телемарафоні заявив: "Жоден із них не має морального права на сьогоднішній день перебувати у межах Верховної Ради України... Це проросійська партія, яка заводила сюди "русский мир"... Усі депутати від ОПЗЖ мають піти з Ради. Узяти свої речі, валізи і відправитися… на всі вільні сторони".

Що ж стосується голосування, то воно було логічним, стверджує Сергій Назаренко. "Воно відповідає і регламенту, і Конституції України". Вони, як каже Сергій Назаренко, втратили статус народних обранців. Якщо й будуть кримінальні провадження, то вони вже будуть проходити не за спеціальною процедурою з похибкою на посвідчення депутата, а за звичайною, як будь-який громадянин України. Процедура притягнення іноземців така ж. І вони мають ті ж права. 

Решта ОПЗЖ. Що з ними?

Є великий запит суспільства щодо цього питання, каже Сергій Назаренко. Зараз напрацьовано біля 4 законопроєктів, які пропонують різні механізми позбавлення мандату. Вони дещо дискусійні. Але поки не прийняті. "Це питання пов'язані ще з національною безпекою та обороною. Бо ці політичні сили, які провели цих людей до парламенту, вони керуються з-за кордону ворожою державою. Ми нібито можемо відійти від звичної процедури. Такі закони, скоріше за все, потім будуть визнані неконституційними, тому я вважаю треба знайти коротші шляхи. Має бути рішення суду, наприклад. Якщо хтось із цих обранців вчиняє якісь дії". Можливо, вони мають інше громадянство. Є ще одна підстава: якщо депутат тривалий час проживає за територією України. Це також можна довести шляхом запиту до Державної прикордонної служби. Такої процедури ніхто не робив. Але Конституція дозволяє так робити. 

Хто щойно повернувся. Що далі?

"Якщо особа тривалий час проживає за межами України і тривалість ця становить пів року, то підстави вже є. І байдуже, що ці депутати повернулися. Вони ж мали представницькі обов'язки, які делегував їм український народ. І вони декілька місяців їх не виконували".

Чи буде наступний п'ятий?

Зараз немає можливості переглянути навіть на сайті Верховної Ради, хто ж там залишився. Але рух ще буде в цьому напрямку, переконує Сергій Назаренко. Бо є запит як від суспільства, так і від правоохоронних органів. Останні не можуть вільно діяти, пам'ятаючи про мандат народного депутата. "А от чи буде він активним по всіх покаже час. Можливо, якщо хтось від депутатів ОПЗЖ буде "тяжіти" до Офісу президента… Тоді по ньому питання буде зупинено". А от щодо списку, то він не буде рухатися, "нові депутати не будуть з'являтися в парламенті. ЦВК, маючи на руках рішення про заборону ОПЗЖ, визнає це вагомою підставою і вважає не визнавати наступного народного обранця обраним народним депутатом".

Що і ким було зроблено?

Була заява ЦВК і чітка позиція щодо реєстрації депутатів до парламенту. А щодо органів місцевого самоврядування, то жодних законодавчих змін напрацьовано не було. 

Читати також: "Навіщо нам судді із вказівками суддівської мафії?" – експерт Галина Чижик

 Як буде працювати Рада без ОПЗЖ?

"Це буде не принципово для Верховної Ради. Зараз є 415 депутатів. Якщо ми виженемо ще чоловік 20, то ситуація не зміниться". У правлячої більшості вже зараз виникають складнощі з голосами. Тому партія змушена шукати інші варіанти. Їм навіть так буде зручніше, переконаний Сергій Назаренко. "Їх ніхто не буде звинувачувати у співпраці з ОПЗЖ." 82 ст. Конституції говорить нам, що Верховна Рада є повноважною за умови обрання 300 народних депутатів. "Там ще є куди працювати. Окремі судді Конституційного суду вважають, що ця норма розповсюджується лише на час обрання Верховної Ради. В подальшому треба, щоб їх було 226 і не менше. Щоб можна було теоретично ухвалити рішення". 

Фото: www.chesno.org

Останні новини
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Ната Жижченко (ONUKA): "Планувати щось наперед зараз дуже важко. Але плани в нас глобальні!"
Ната Жижченко (ONUKA): "Планувати щось наперед зараз дуже важко. Але плани в нас глобальні!"
Понад 70% підприємств мають проблеми із кадрами – Мірошниченко
Понад 70% підприємств мають проблеми із кадрами – Мірошниченко
Новини по темі
Шуляк: Справедливо, якби Марченко написала заяву про складання мандату депутатки
Стегній: Режим "сплячих" проросійських політиків — загроза майбутнього України
"Більшого наступу Росії найближчим часом не буде" – пресофіцер Назаренко
Як депутати забороненої ОПЗЖ вплинуть на роботу місцевих рад ― коментує координаторка "Чесно"
"Формальні підстави, щоб позбавити мандата Дмитра Разумкова, є": чи усунуть із фракції "Слуга народу" екс-спікера парламенту?