Імпортом електроенергії зможуть скористатися лише підприємства на західних кордонах. І лише після ретельного розрахунку вигоди — Рябцев

Імпортом електроенергії зможуть скористатися лише підприємства на західних кордонах. І лише після ретельного розрахунку вигоди — Рябцев

Перша віцепрем’єр-міністр - Міністерка економіки України Юлія Свириденко повідомила, що підприємці, які купуватимуть імпортовану електроенергію, будуть захищені від планових відключень в межах придбаної енергії. Однак при цьому з Румунії та Словаччини пропускна спроможність електроенергії становитиме всього 600 МВт/год. Урядовиця переконана, що запроваджений рішенням Кабміну механізм імпорту електроенергії з ЄС дозволить виробникам зменшити залежність від планових відключень електроенергії та сприятиме посиленню енергетичної безпеки України. Директор спеціальних проєктів в Науково-технічному центрі "Псіхея" Геннадій Рябцев розповів Українському радіо про реальну ймовірність, що запропонованою програмою зможуть скористатись українські підприємства.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Росією було завдано великих руйнувань в енергетичній інфраструктурі в центрі та на лівому березі України. Чим ближче розташовані підприємства до лінії фронту, тим більше вони мають проблеми з електропостачанням. На заході України також було пошкоджено об'єкти. Перша віцепрем’єр-міністерка Міністерка економіки України Юлія Свириденко на зустрічі з представниками підприємств, які найбільше споживають електроенергії сказала: "Сьогодні перед нами стоїть завдання: створити можливість безперебійної роботи для наших підприємств та забезпечити запас міцності енергосистеми в умовах регулярних ударів держави-терориста по об’єктах енергоструктури. Адже потрібно, щоб економіка працювала". 

Читати також: "Зупинка енергоблока на АЕС планова, загроз електропостачанню немає", — Рябцев 

"Чим далі розташовані підприємства від західного кордону і повітряних ліній електропередач, які зв'язують об'єднану систему України з енергосистемою континентальної Європи, тим більшими будуть проблеми. Але якщо говорити саме про можливості імпорту електроенергії, то вони є", – каже Геннадій Рябцев. Він переконаний, що, очевидно, йдеться про ті підприємства, які розташовані саме поблизу західних кордонів. Там, де є можливість міждержавних перетоків електроенергії. Саме там це і можливо буде зробити. Але їх не так багато. І можливостей для імпорту наразі недостатньо, щоб суттєво змінити ситуацію. 

"Єдиною проблемою буде ціна. Бо ціна імпортованої електроенергії з Румунії набагато вища, ніж в Україні. Коли забезпечення неперервності виробництва є вигіднішим, ніж закупівля електроенергії за кордоном, коли доходи і прибутки підприємства залежать від постачання електрики, коли є важливою неперервність виробництва при безперервному постачанні електрики – чом би не скористатися можливістю", – каже Геннадій Рябцев. Якщо ціна на імпортну електроенергію не буде впливати на собівартість випущеної продукції і залишатиметься конкурентною, то треба давати зелене світло такому проєкту. Тоді, переконує Геннадій Рябцев, стабілізаційні відключення стосуватися підприємств не будуть. 

Планується імпортувати 600 МВт/год. Насправді це не так багато і є насправді невеликою потужністю. Це 5-7% від того, що споживається українськими споживачами. Але навіть 5% можуть суттєво виправити ситуацію. Хоча підприємствам центральної і лівобережної України цим скористатися навряд чи вдасться. На нашій території є не так багато станцій, які забезпечують зниження напруги. Важливим ще є те, які потреби наразі є у підприємства: чи це будуть постійні потреби в електроенергії, чи позмінні або подобові. Все залежатиме від графіку роботи підприємства. Яких підприємств це може стосуватися? Насамперед "підприємства переробної промисловості", резюмував Геннадій Рябцев.

Фото: golos.com.ua