Бюджет-2023 у МОЗ України воєнний, але коштів на зарплати медикам і ліки вистачить — Ляшко

Бюджет-2023 у МОЗ України воєнний, але коштів на зарплати медикам і ліки вистачить  — Ляшко

Попри воєнний стан і обмежений бюджет, Міністерство охорони здоров’я України вперше закупило за державний кошт препарати проти орфанних захворювань, а також запустило скринінг, який дозволить запобігти розвитку генетичних хвороб у перші місяці життя дитини. Про це міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко розповів в ексклюзивному інтерв’ю Українському радіо.

0:00 0:00
10
1x

Майже 143 млрд гривень медичні гарантії

"Бюджет 2023 року — це бюджет компромісів, але разом з тим це й воєнний бюджет. Ми розуміємо, що було значно знижене фінансування для всіх сфер для того, щоб урятувати країну і повернутися до кордонів 1991 року. Й медицина тут не виняток. Загалом на систему охорони здоров’я ми маємо 166 млрд гривень, з яких на програму медичної гарантії — 142,7 млрд. Торік ми мали 157 млрд гривень, але, ефективно використовуючи їх, нам вдалося зекономити близько 10 млрд. Тому з бюджетом у 142 млрд на програму медичних гарантій ми заходимо з оптимізмом, оскільки впевнені, що цих коштів вистачить для виплат заробітної плати, для забезпечення лікарськими засобами, розхідними матеріалами", — розповів Віктор Ляшко. Також українським лікарням, за словами міністра, дозволить економити кошти на закупівлі лікарських засобів й міжнародна допомога. "Далі будемо дивитися, як рухатись вперед, проте ніхто не відмовлятиме в медичній допомозі". "Також в нас є домовленості з Міністерством фінансів. Якщо ми потребуватимемо додаткових ресурсів, то ми всі разом будемо дивитися, що можна взяти в нинішньому бюджеті або як залучити кошти із зовнішніх джерел, аби медицина не страждала від недофінансування", — зазначив Ляшко.

"Перша закупівля препаратів для лікування орфанних захворювань"

Окремо, за словами міністра, МОЗ має 7,3 млрд гривень на централізовані закупівлі. Йдеться про лікарські засоби, які купуються державним підприємством "Медичні закупівлі України" та доставляються централізовано: "Тут й медичні вироби, зокрема онкологічні препарати, препарати для стентування при гострих інфарктах, орфанні захворювання. Також попри те, що ми живемо в умовах воєнного стану, МОЗ наприкінці 2022 року вперше закупило за договорами керованого доступу препарати для лікування орфанних захворювань, які раніше не закуповувалися". Міністерство запустило неонатальний скринінг, коли за краплею крові новонародженого виявляють генетичні хвороби. "В разі, якщо хвороба виявлена, то зараз вже є препарати, які можна використати в перші місяці від народження. Це дозволить запобігти розвитку хвороби і дитина буде розвиватися так само, як і здорові діти", – запевнив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко в ексклюзивному інтерв’ю Українському радіо. 

Фото: Українське радіо