Bradley, Marder, Bastion: Захід не боїться передавати Україні техніку для наступу. Коментар експерта

Bradley, Marder, Bastion: Захід не боїться передавати Україні техніку для наступу. Коментар експерта

У допомозі Україні Заходом стався перелам — союзники почали передання ЗСУ броньованої техніки для значного наступу. Про це розповів в ефірі Українського радіо керівник Українського центру безпеки та співпраці Сергій Кузан. На його думку, крига скресла — тепер навіть Німеччина, яка тривалий час вагалася, рівняється на США. Як наслідок — американці постачають Україні БМП Bradley, а Німеччина готується передати Marder.

0:00 0:00
10
1x

Байден переконав Шольца

Під лідерством Сполучених Штатів нарешті відбувається перелам і йдеться вже про надання Україні важкої броньованої техніки, зокрема бойових машин піхоти, де Німеччина має перевагу, констатує Сергій Кузан. На його думку, в постачанні зброї канцлер Німеччини Олаф Шольц повністю рівняється на США. І у цьому контексті було дуже показовим повідомлення напередодні, що ФРН передасть Україні батарею протиповітряної оборони Patriot (про це йшлося в заяві Білого дому за підсумками телефонної розмови президента США Джо Байдена і Олафа Шольца — ред.). 

Тож нині, попри деякі неоднозначні заяви німецьких чиновників і очільників зовнішньополітичного відомства ФРН, крига скресла. Відтак, на погляд Кузана, політичні рішення на Заході змінюються, і для цього достатньо зробити перший крок.

Залужний наголосив — Захід відповів

Ми бачимо дію коаліції "Рамштайн", коли одночасно ухвалено спільне рішення про передачу бойових машин піхоти, зокрема гусеничні БМП Marder концерну Rheinmetall від Німеччини, французькі Bastion та американські Bradley. І оскільки Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний наголошував на необхідності отримання БМП і танків, аби проводити значні наступальні операції, то наразі відбувається закриття цієї потреби і забезпечення України саме наступальним озброєнням, зазначає Кузан. Західні бойові машини, на кшталт Bradley, є швидкими, маневреними та захищають екіпаж. Крім того, вони можуть діяти проти танків, адже озброєні не лише кулеметом, а й протитанковим озброєнням.

Валерій Залужний. Фото з фейсбук-сторінки Головнокомандувач ЗС України / CinC AF of Ukraine

"Наступ ЗСУ зрозумілий всім: і нашим західним партнерам, і росіянам. Але час, напрямок і характер наступальних дій залишаться для ворога несподіванкою", — переконаний Кузан.

"В Україні зібрана вся натівська лінійка озброєнь"

Політика координаційної групи "Рамштайн" полягає в тому, щоб пропорційно розподілити військове навантаження з допомоги України між усіма учасниками коаліції. Це було зроблено під лідерством США, щоб весь тягар війни, постачання зброї й техніки для України не лягав на конкретну країну Заходу, аби не підірвати її економіку та потужності військово-промислового комплексу. 

Україна є піонером та унікальною державою в питанні злагодження, підкреслює експерт. Адже наразі вся натівська лінійка озброєнь застосовується безпосередньо в бою. Водночас ми знищуємо авторитет російської зброї. Тож все більше держав у світі відмовляються від неї та від співпраці з Росією, наголошує Кузан.

Очікування від "Рамштайну"-8

До координаційної групи "Рамштайн" входять півсотні держав, але близько 20 з них публічно не анонсують військову допомогу Україні. Список країн і яку конкретну допомогу вони здійснюють навмисне не оголошують, окрім публічної частини. Це пов’язано з тим, що існують не лише потужні світові гравці, а й слабші країни, де є російські важелі тиску. І щоб Росія не впливала на них, інформація про допомогу зберігається в таємниці. Водночас Кузан зауважив, що наступне засідання "Рамштайн" у січні відбудеться, аби скоординувати вже ухвалені рішення, а не ухвалювати нові про виділення тієї чи іншої допомоги. Однак це означає, що невдовзі Україна отримає велику кількість західної техніки і зброї.

Україна за підсумками засідання "Рамштайн-7" у листопаді має системи ППО, боєприпаси для Ракетних систем залпового вогню, ствольну артилерію зі снарядами, а також обмундирування на зиму. 

На фото: БМП Bradley, army.mil