"Прийшла фаза артилерійсько-дронової війни" ― Ігнат про створення дронів-перехоплювачів

"Прийшла фаза артилерійсько-дронової війни" ― Ігнат про створення дронів-перехоплювачів

Як ППО навчилася відбивати атаки шахедів? Чи можуть громадяни допомогти військовим? В ефірі Українського радіо на ці питання відповів Юрій Ігнат, полковник, начальник служби зв'язків із громадськістю Командування Повітряних Сил ЗСУ.

0:00 0:00
10
1x

Про особливості ворожих БПЛА

"Дрон-камікадзе ― це баражуючий боєприпас, артилерійський снаряд вагою бойової частини до 40 кг. Він має крила, фюзеляж, двигун, гвинт, злітає з катапульти і летить туди, куди його спрямували оператори. У цій конструкції є електроніка, яка має GPS-навігацію, навіть декілька: якщо заглушать одну, то працюватиме інша. Дрони програмуються на певні маршрути, летять по супутниковому зв’язку. Під час двох останніх атак ― 45 і 39 дронів ― усі були знищені. Летять дрони по руслу Дніпра, основна мета ― це столиця. Два повітряні командування "Схід" та "Південь" знищили певну кількість дронів, деяких на шляху до столиці збили винищувачі, а більшу частину знищено на підступах до Києва. Київська зенітно-ракетна бригада попрацювала доволі успішно".

Чому дрони не збивають під час руху вздовж Дніпра?

"Тому що радіолокаційно вони стають менш видимими ― що ближче притискаються до землі. Хочеш жити ― притискаєшся нижче. Радіолокаційна антена, що виявляє ціль, не буде її бачити, якщо ціль летить нижче рівня антени".

Чи можуть громадяни допомогти військовим через застосунок єППО?

"Навряд чи єППО додасть якоїсь інформації у момент атаки. Найчастіше дрони летять уночі. Як українці можуть їх виявити? Хіба що за звуком.

Я розумію всі намагання громадян і волонтерів, які об’єднуються, щоб допомогти. Усі хочуть це зробити щиро. Але не все так просто. Поки буде система оповіщення або дзвінки на 102, пройде час і дрон вже буде в іншому місці, його швидкість 150 км/год. Тож ця інформація, яка у надзвичайно великій кількості надходитиме звідусіль, буде навпаки заважати і навіть дезорієнтовувати наших оборонців. Тому що Сили оборони, які знищують сьогодні шахедів, це не лише Повітряні сили. Це і винищувальна авіація, яка працює в тих зонах, де немає достатнього покриття ППО. Це і зенітно-ракетні системи, і озброєні мобільно-вогневі групи, які працюють зенітками і крупнокаліберними кулеметами. Усе це потребує колосальної координації. Адже це велика єдина система ППО різних родів та видів усіх Сил оборони.

Читати також: Вибухи на аеродромі Енгельс та як Україні боротися з дронами-камікадзе: Юрій Ігнат про поточну ситуацію у ВПС України

Для громадян найважливіше ― берегти себе і перебувати в укриттях. Тому що навіть при 100-відсотковій роботі ППО, на жаль, уламки падають і можуть руйнувати автомобілі, будівлі та життя людей. Коли ракета потрапляє в ціль, вона розривається не одразу лоб-в-лоб з шахедом, а поруч. Так працює зенітна зброя. Її вражаючі елементи прошивають фюзеляж ракети чи дрона, ракета втрачає свої аеродинамічні дані і падає вниз. Її бойова частина не обов’язково розривається при зіткненні із зенітною ракетою. Тобто ця бойова частина та уламки зенітної ракети падають на землю".

Про "ловців шахедів"

"Йдеться про дрони-перехоплювачі. Дуже хотілося б у це вірити. Якщо таке зроблять ― буду аплодувати. Але поки що немає даних. Здавалося б, простий дрон, але навіть винищувачі піднімають, щоб їх збивати. Якщо створять дрони-перехоплювачі ― це буде щось нове і надзвичайне, що зробили самі українці. Нам треба самим розвивати галузь дронів-камікадзе. Оборонпром вже заявив, що має гарні розробки з великою дальністю і потужністю, будемо чекати на них. Але треба працювати і над протидронною зброєю ― над перехоплювачами та засобами радіоелектронної боротьби та засобами для збиття. Адже була війна артилерії, а тепер прийшла фаза артилерійсько-дронової війни".

Скільки шахедів нової партії залишилось у росіян?

"Інформація умовна. Якщо вважати, що нова партія надійшла у кількості 250, а відтоді вже було кілька ударів, то половину дронів вже використано і збито нашою ППО".

Фото: Суспільне. Юрій Ігнат, речник Командування Повітряних Сил ЗСУ