В Україні почали тестувати жіночу армійську форму. Що зміниться? Коментує Оксана Григор’єва

В Україні почали тестувати жіночу армійську форму. Що зміниться? Коментує Оксана Григор’єва

У військових частинах почали тестувати перші партії жіночої армійської форми. Про це повідомив Міністр оборони України Олексій Резніков. За його словами, перші партії форми та білизни вже надійшли до декількох бригад на тестування і спільно з волонтерами виготовлено два варіанти костюма та спідньої білизни для військовослужбовиць. Більше про це Українське радіо дізнавалось в радниці з гендерних питань командувача Сухопутних військ ЗСУ Оксани Григор’євої.

0:00 0:00
10
1x

"Специфіка цієї форми полягає в тому, що вона військова, проте відшита по лекалах, які будуть враховувати жіночу анатомічну форму. Тобто це буде форма, яка буде підходити саме жінці. 

На сьогодні в ЗСУ служать близько 41 тисячі жінок. Йдеться саме про тих військовослужбовиць, які носять військову форму. Ще близько 20 тисяч складають працівниці, які також працюють в Збройних силах України, проте вони є цивільними особами і не носять форму. В секторі безпеки і оборони ж загалом налічується біля 70 тисяч військовослужбовиць, які носять форму", — розповіла Оксана Григор’єва.

Форма, якою послуговуються військовослужбовці зараз, як зазначила Григор’єва, пошита по чоловічих лекалах: "Якщо в жінки жіночні форми, то буває так, що верх не відповідає низу або навпаки. Кадрові військові вже звикли і коли форму видають, то вони йдуть до кравчині або самостійно, якщо вміють, ушивають, підрізають її. 

Проте, на мою думку, жіноча форма має бути, адже цивільні жінки ходять на роботу у жіночому одязі, то чому військовослужбовиці мають ходити у чоловічому? З точки зору прав людини правильно мати форму, яка буде відповідати жіночій анатомії. Армію не слід відокремлювати від іншої частини суспільства".

"Зараз в армії достатньо жінок: дуже багато з них прийшли, не будучи військовими. Вони зараз воюють, займають певні військові спеціальності. Такі військовослужбовиці звикли до комфортного жіночого одягу, тому це питання актуальне і дуже добре, що держава цим опікується", — наголосила експертка.

Вона додала, що в різних країнах підхід до вирішення питання форми для жінок-військових різний: "В США з 50-х років йде мова про те, що військовослужбовиць треба забезпечити жіночої формою. Проте лише в 2009 році в Сполучених Штатах вийшли на стандарт жіночої уніформи. В багатьох інших країнах жіночої форми немає, в тому числі й в країнах-членах НАТО. В Україні ж все відбувається дуже швидко".

Фото: Фейсбук-сторінка Олексія Резнікова, Military Media Center