Вибухи на аеродромі Енгельс та як Україні боротися з дронами-камікадзе: Юрій Ігнат про поточну ситуацію у ВПС України

Вибухи на аеродромі Енгельс та як Україні боротися з дронами-камікадзе: Юрій Ігнат про поточну ситуацію у ВПС України

Чи варто чекати обстрілів у відповідь через вибухи на аеродромі Енгельс, де базуються літаки стратегічної авіації Росії? Як Україні борються з дронами-камікадзе? На якому рівні перебуває загроза атаки з Білорусі? Яку зброю, що є на озброєнні Франції, варто просити для України? Відповіді на всі ці питання Українське радіо дізнавалось у полковника, начальника служби зв’язків з громадськістю Командування Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната.

0:00 0:00
10
1x

Про вибухи на військовому аеродромі в Енгельсі

Це наслідок російської агресії. Якщо росіяни — як цивільні, так й військові — думали, що війна їх не торкнеться, то це виявилося неправдою. В різних регіонах Росії сьогодні відбуваються "бавовняні" речі. Тому нам можна порадіти, що щось таки, можливо, виведено з ладу. Адже на аеродромі в Енгельсі базуються літаки стратегічної авіації, які завдають ударів фактично щотижня по нашій критичній інфраструктурі. Тому "бавовна" саме на цьому аеродромі забезпечує нам радісні хвилини в ці святкові дні.

Щодо можливості обстрілів з боку Росії, то вона є завжди, адже завжди є носії "Калібрів" в Чорному морі, завжди є загроза того, що піднімуться літаки — чи з Білорусі, чи з аеродрому "Шайковка", "Енгельс" або інших, адже росіяни "порозкидали" свої літаки різними аеродромами. Тому наше завдання — готуватися до удару будь-коли, адже він може відбутися.

Про те, чи може Україна вражати російські склади з дронами "Shahed"

Нову партію дронів росіяни застосовують зі східного узбережжя Азовського моря, що є чималою дистанцією. Проте підвозити їх на стартові майданчики можуть з інших місць, з глибини Росії, наприклад, Ростовської області чи Краснодарського краю. Тому є багато труднощів. Якби можна було вражати склади з дронами, це вже давно б було зроблено. Ми поки що не маємо такої далекобійної зброї.

Про розміри загрози ракетних обстрілів з Білорусі

Тут не варто драматизувати ситуацію. В Мачулищах, в Білорусі, де, до речі, загорівся двигун одного з літаків, який є носієм "Кинжалу", всього три літаки. Коли вони злітають, відповідно, оголошується сигнал повітряної тривоги. З’ясувати одразу, є там "Кинжал" чи немає, немає можливості. Ракета "Кинжал" оснащена вибуховою частиною до 500 кілограмів, та може бути запущена з верхніх шарів атмосфери. Вона потрапляє у верхні шари атмосфери і звідти по балістичній траєкторії направляється на свою ціль. Виявляти та збивати такі ракети практично неможливо, саме тому вони несуть загрозу. Проте кількість їх невелика.

Читати також: Великий лендліз нарешті запрацював. Яке озброєння отримає Україна? Коментує Черник

Про приїзд Міністра збройних сил Франції 28 грудня

Франція є одним із провідних гравців на ринку зброї, зокрема й протиповітряної оборони. Знаємо, що Італія та Франція мають на озброєнні передові та сучасні засоби протиповітряної оборони, які можуть збивати і балістичні ракети. Для нас таке озброєння було б дуже корисним. Тому, думаю, що військово-політичне керівництво робить усе можливе для того, щоб зрушити з місця питання надання нам сучасного озброєння, яке може становити наш інтерес.

Фото: Maxar