Різдво на Суспільних радіостанціях

Різдво на Суспільних радіостанціях

У ніч з 24 на 25 грудня християни в Україні відзначають Різдво Христове за григоріанським та новоюліанським календарями. З нагоди різдвяних свят три радіоканали Суспільного мовника підготували низку тематичних проєктів.

Українське Радіо

24 грудня о 21:00 у програмі "На часі. Культура" слухачі почують історію всесвітньовідомого "Щедрика" Леонтовича: від першого тріумфального виконання у 1922 році Українським національними хором під орудою Олександра Кошиця у США до "Щедрика", який пролунав зі сцени легендарного Карнегі-холу через сторіччя — у 2022 році. Розповідатиме історикиня Тіна Пересунько.

25 грудня об 11:40 ведучий Українського Радіо Роман Коляда говоритиме в ефірі не лише про різдвяні традиції, а й розкаже, чи готова Україна перейти до святкування Різдва за григоріанським календарем, що для цього потрібно і скільки на це може знадобитися часу. І, головне, як дійти згоди у цьому питанні.

25 грудня о 16:40 журналістка Українського Радіо Ірина Жданова у своєму сюжеті спробує розібратися, які традиції святкування Різдва є нашими національними, а які нам нав’язали росія та Радянський Союз. Допомагатиме їй у цьому етнографка Галина Олійник

Радіо "Культура"

24 грудня о 20:30 на радіо "Культура" — жива трансляція Різдвяної меси з Ватикану: святкове богослужіння під проводом Папи Римського Франциска. Ведучий — Євген Захарченко. Упродовж ефіру церемонію коментуватиме священник Української греко-католицької церкви отець Тарас Жеплінський.

Перед трансляцією в ефірі радіо "Культура" звучатиме спеціальна добірка класичної новорічно-різдвяної музики, а також джазові обробки відомих різдвяних хітів у виконанні Біг-бенду Західнонімецького радіо.

24 грудня о 22:00 на радіо "Культура" звучатиме "Різдвяна пісня в прозі" — радіопостановка класичної різдвяної історії Чарльза Дікенса у виконанні народного артиста України Олексія Богдановича. Авторка постановки — Наталія Коломієць, звукорежисерка й авторка музичного вирішення — Олена Єфимчук.

Радіо "Промінь" 

На радіо "Промінь" цього тижня стартував флешмоб "Бойова Коляда". Ведучі ранкового шоу "Ранок Про" створили сучасні версії різдвяних колядок, у яких на додачу до традиційних сюжетів згадають про все те, чим жила наша країна протягом останнього року, наприклад, паляницю й Укрзалізницю, павербанки та пункти незламності, енергетиків і арту. Бойові колядки прозвучать у "Вікенді Нової Музики" 24 грудня протягом дня.

Долучитися до створення "Бойової Коляди" запропонували й слухачам радіо "Промінь" — протягом тижня вони надсилали відео- та аудіофайли, а також тексти зі своїми версіями різдвяних колядок. Найкращі з них також будуть озвучені ведучими радіо "Промінь" і прозвучать у ранковому проєкті "Ранок Про" протягом наступного тижня.