"Зустрічають, як рок-зірку": що відомо про візит Зеленського до Вашингтона

"Зустрічають, як рок-зірку": що відомо про візит Зеленського до Вашингтона

Президент України Володимир Зеленський прибув до Вашингтона з офіційним візитом. Глава держави зустрінеться з Президентом Сполучених Штатів Америки Джо Байденом та виступить із промовою на спільному засіданні двох палат Конгресу США. Більше про це в ефірі Українського радіо розповіла кореспондентка української редакції "Голосу Америки" у Вашингтоні Марія Ульяновська.

0:00 0:00
10
1x

Що відбулося перед зустріччю двох президентів

Президент України Володимир Зеленський та президент США Джо Байден зустрінуться у Білому домі. Український президент та українська делегація вже прибули у гостьовий будиночок президента США.  Там підняли український прапор.

Сьогодні США оголосили про великий пакет військової допомоги Україні у розмірі майже 2 млрд доларів. І виглядає так, що США спеціально притримували оголошення цієї новини до візиту українського президента. Цей пакет допомоги включає дуже важливі системи протиповітряної оборони Patriot, які Україна так просила. США також заявили, що тренування українських військових будуть відбуватися у третій країні — ймовірно, десь в Європі. 

Про склад української делегації 

Наразі ми не можемо говорити про повний склад делегації. Відомо, що до Вашингтона прибув голова Офісу президента Андрій Єрмак, який є одним з головних радників Президента Володимира Зеленського, і він їздить з Президентом на більшість його визитів. Також на цій зустрічі буде присутня посолка України в США Оксана Маркарова, адже саме вона є такою ланкою, яка з'єднує наші країни.

Читайте також — Три причини візиту Зеленського до Вашингтона: коментує Олег Саакян

Як зустріли Зеленського 

Те, що українську делегацію на чолі з Президентом України поселили у гостьовому будинку Президента США може свідчити не про особливу прихильність, а про величезну повагу. І це тут не викликає здивування, адже Зеленського зустрічають у Вашингтоні, як рок-зірку. І представники Конгресу говорять про те, що він є національним і світовим героєм, і вони чекають, коли він виступить перед Конгресом.

Також Джо Байден говорив про те, що він у захваті від того, що Зеленський зміг приїхати. І це буде їхня перша особиста зустріч після повномасштабного вторгнення. Тому сьогодні у Вашингтоні тільки і розмов про те, що приїжджає Президент України Володимир Зеленський.

Про виступ Зеленського перед Конгресом 

Це, однозначно, дуже визначне явище в конкретній ситуації з Володимиром Зеленським, адже до кінця цього тижня Конгрес має ухвалити великий пакет законопроєктів, який включає величезну грошову допомогу для України — майже 45 млрд доларів. У Конгресу є дедлайн до п’ятниці, щоб ухвалити цей закон, але говорять про те, що звернення Президента Зеленського може пришвидшити цю процедуру. Тож є ймовірність, що цей пакет законопроєктів можуть проголосувати сьогодні вночі.

Вчора Ненсі Пелосі, спікерка Палати представників, розіслала законодавцям лист-прохання бути присутніми на сесії: "будь ласка, будьте присутні для особливої ​​уваги до демократії у вечір середи".

Проте в Конгресі також є різні настрої з приводу візиту Зеленського, оскільки він був анонсований лише вчора вночі. У США наближається Різдво, тож багато конгресменів від'їжджають з Вашингтона у свої рідні штати, аби встигнути на свята. Відтак деякі конгресмени говорили про те, що не знають, чи зможуть бути на виступі Зеленського. 

Сенатор-республіканець Мітч Макконнелл привітав візит Зеленського і підкреслив, що допомога Києву відповідає інтересам національної безпеки США, тому це не є щось особливе, і вони зустрічатимуть Зеленського зокрема через те, що Сполученим Штатам також потрібно виділяти цю допомогу. Водночас конгресмен-республіканець Воррен Девідсон, який заявив, що він радий був би бачити Зеленського де завгодно, але не в палаті представників Сполучених Штатів. Тому настрої різні. 

Дуже багато республіканців підтримують Україну і говорять про те, що треба переглянути надання підтримки України, при цьому варто робити більше перевірок і більш прискіпливо ставитися до того, скільки грошей Конгрес США виділяє на підтримку України і на що ці гроші йдуть. Але немає розмов про те, щоб не підтримувати Україну й надалі в цій війні. Тож можна очікувати зменшення надання допомоги, але в питаннях бюджетної політики і підтримки бюджету України, але надання військової допомоги — це пріоритет для і для республіканців, і для демократів.

Я думаю, що саме ця промова Зеленського і голосування за пакет допомоги для України покажуть, наскільки Зеленському вдасться змінити прихильність конгресменів до України і до його особистості.

Фото: ОПУ, facebook президента США