"Українці живуть на культурних скарбах і не знають про це, адже нам нав’язали культурну безпорадність" — Олег Скрипка

"Українці живуть на культурних скарбах і не знають про це, адже нам нав’язали культурну безпорадність" — Олег Скрипка

Цьогоріч українці святкували 300-річчя з дня народження Григорія Сковороди. Користуючись нагодою, радіо Культура поспілкувалося з музикантом Олегом Скрипкою про батьківщину видатного філософа — село Чорнухи на Полтавщині, як бути українцем за вибором, а не походженням, та чому Сковорода так любив вино.

0:00 0:00
10
1x

"Сковорода, можна сказати, є моїм земляком — мій батько з Полтавщини. Для мене ця місцевість є ключовою у світогляді, тому що я не народився в Україні, вчився в школі не в Україні і не вчив українську мову. Я вчився в Мурманській області в Росії і мене привозили в Україну на літо саме на Полтавщину. І потім, коли я вчився в КПІ в Києві, я теж їздив туди. 

В Чорнухах на Полтавщині був книжковий магазин, а нам на літо давали завдання — читати книжки. В 1990-ті та 2000-ні роки в Києві не можна було знайти україномовної літератури, але з якогось дива в Радянському Союзі в Чорнухах не було книжок російською мовою, лише українською. Я українську не вчив і не знав, адже в школі вчив російську. Тому я вивчав українську мову по книжках Чернишевського "Що робити?", купленому на батьківщині Сковороди", — розповів Олег Скрипка.

Він додав, що визначити себе як українця в дорослому віці йому допомогли саме подорожі на малу батьківщину Сковороди у дитинстві: "Мене завозили малим на Полтавщину. Я тоді ще не знав, що є Україна, є українська мова, просто так розмовляли в моєму селі мої родичі, тому я автоматично переходив на цю мову. Коли вертався в школу, то розмовляв українською мовою в 1-3 класах і мене називали "хохол". Потім я відповідно з’ясував для себе, що українці — це інший народ, а українська — інша мова. І коли я в Мурманській області отримав радянський паспорт, там була графа "національність". Я собі записав "українець", хоча мама в мене росіянка. Я — українець не за походженням, а за вибором".

Також, як з’ясувалось під час розмови, Олег Скрипка, як і Григорій Сковорода — поціновувач вина та має власне виробництво цього напою: "Моє виробництво знаходиться на Закарпатті, в Берегівському районі. У виноградному сенсі це є Токайський регіон. Тому я в принципі вирощую токайські вина".

Як відомо, Сковорода полюбляв пити вино із пармезаном і, за словами Олега Скрипки, це дуже хороше поєднання: "Якщо вина з натуральних виноградних цукрів — солодкі, напівсолодкі — з пармезаном буде ідеально, тому що він має насичений приємний смак. Пармезан дуже добре комбінується із насиченим солодким вином". 

"Ми, українці, маємо дуже специфічну ситуацію: ми живемо на культурних скарбах і не знаємо про них та не користуємося ними. Плюс нам нав'язали таку собі культурну безпорадність. По-перше, обов’язково знати свою історію, адже це те саме, що в нас в банку лежить дуже серйозний депозит, а ми не можемо ним користуватися, тому що ми просто про нього не знаємо. А по-друге, на мою думку, виноробство та винна філософія — це ознака культурної нації. Сковорода, бароко і просвітництво так полюбляли вина, тому що в нас дозріває виноград і вино було дешевше виробляти. В нас монополістом в цій справі була Києво-Печерська Лавра, а всі південні схили Дніпра були засаджені виноградом. Українці споживали вино і це добре, адже воно не призводить до стадії "орків". Напившись вина, ти не будеш виймати штахетину з паркана і з'ясовувати стосунки", — підсумував Скрипка.

Фото: інстаграм Олега Скрипки