Як захиститися від цькування на робочому місці. Закон щодо протидії мобінгу коментує експертка з трудового права

Як захиститися від цькування на робочому місці. Закон щодо протидії мобінгу коментує експертка з трудового права

Верховна Рада ухвалила Закон щодо протидії мобінгу, тобто цькуванню у трудових відносинах. У ефірі Українського радіо детальніше про нього розповіла Світлана Кожушко, кандидатка юридичних наук, експертка з трудового права.

0:00 0:00
10
1x

Що нового запроваджує ухвалений закон?

"У першу чергу, вводиться правове поняття мобінгу ― його формулювання і перелік дій, які можна вважати мобінгом. А також правові моменти щодо притягнення до відповідальності, для того щоб ці негативні явища не відбувалися в подальшому, а найманий працівник сам зміг кваліфікувати ці дії та певним чином розпочати процедуру притягнення до відповідальності винних за цькування на робочому місці. Питання щодо ухвалення цього закону порушували неодноразово. Ще навесні його мали розглянути більш детально, з метою підсилити захист найманих працівників.

Поняття мобінгу відоме в європейських країнах з ХХ століття і відповідне законодавство там працює. Це явище розглядалось як соціальне, а потім щодо нього ухвалювали безпосередньо закони. Якщо розглядати практичний бік, то можна зазначити, що в європейській спільноті це законодавство працює кваліфіковано та існують позитивні приклади вирішення ситуацій порушення трудових прав та відстоювання своїх інтересів у трудових відносинах".

Як відрізнити мобінг від звичайних зауважень?

"Мобінг ― це певний тиск, цькування, утиски, що мають систематичний характер. Існує певна кваліфікація: горизонтальний і вертикальний мобінг. При горизонтальному сам колектив певним чином здійснює незаконні дії ― постійні плітки, докори, утиски, створення негараздів для працівника. При вертикальному мобінгу дії вчиняє безпосередньо керівник структурного підрозділу, відділу чи всієї установи. Зазвичай він не робить це самостійно, а за попередньої згоди з представниками свого "недоколективу". Вони намагаються усунути найманого працівника на будь-яких підставах, тиск може стосуватися і зовнішнього вигляду, і певних здібностей цієї особи. Цькування має постійний систематичний характер. Зрозуміло, що відбувається психологічний вплив, і людина може не витримати. Зустрічається також соціальний мобінг та економічний. Останній мабуть є найстрашнішим, тому що працівника цькують, зменшують його трудові права, а це тягне за собою зміну оплати праці та навіть невиплату зарплатні. Зараз кожен намагається зберегти своє робоче місце, тому має велике терпіння і самостійно не бажає звільнятися. А велика частина вже може довести систематичне цькування, за яке передбачено покарання у законодавстві ― стаття 173 прим. 5, де є кваліфікація щодо самого покарання, це штраф 100-150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян".

Читати також: Штрафи проти мобінгу на роботі: парламент ухвалив за основу законопроєкт проти цькування

Які ознаки систематичного цькування?

"Це відбувається щодня або кілька разів на тиждень. Людина відчуває, що до неї чіпляються, і не за невиконану роботу, а просто триває тиск, образи, плітки з будь-яких приводів. Якщо особа вважає, що справді є мобінг на підприємстві, вона має збирати певні докази, наприклад, смс, повідомлення в месенджерах, підтвердження членів колективу. З ухваленням цього закону людині надаються переваги, вона може звертатися до Національної поліції з відповідною заявою. І далі класифікувати дії керівництва чи представників трудового колективу як мобінг на підприємстві".

Куди ще можна звернутися, крім поліції?

"Якщо на підприємстві є профспілка, то вона може певним чином допомогти, але це матиме більше розмовний характер.

Від моменту подання заяви розпочинаються процесуальні процедури, розглядаються можливості відкриття певної справи щодо мобінгу, і далі все вирішується в судовому порядку. Іншого шляху немає.

Можна звернутися за юридичною допомогою до адвокатів, існує безоплатна юридична допомога, зазвичай вона працює при університетах. Велика кількість інформації розміщена в інтернеті, варто і самостійно ознайомитися з нею, щоб знати свої права".

Про відшкодування моральних збитків за мобінг

"Рівень відповідальності залежить від нормативно-правового акту, кодифікований він чи ні. Наприклад, Польща і Франція працюють за трудовими кодексами, в Італії такого немає. Якщо говорити в цілому, то зазвичай суди стають на бік найманого працівника, права якого було порушено. У нас поки що прецедентів не було. Є цивільне законодавство, де йдеться про захист честі, гідності та ділової репутації, це моральна сатисфакція. Крім того, під час судових рішень накладається адміністративна відповідальність на роботодавця, а сам працівник може паралельно вимагати компенсацій за моральну шкоду. Потрібні докази для констатації факту, що людині стало зле: виклик швидкої, чеки з аптеки, довідки від лікарів тощо. Тоді можна сподіватися на відшкодування втрат і матеріального характеру, які понесла особа".

Хто може вплинути на керівника, який здійснює мобінг?

"На жаль, ніхто. Повинен бути високий рівень не лише комерційних здібностей, але й людяності. Центризм і розуміння своєї відповідальності перед працівниками, прагнення зберегти трудовий потенціал свого підприємства".

Фото: Ілюстративне фото/Суспільне