"Дрони можуть виготовлятися щодня десятками", — експерти про перспективи виробництва українських морських дронів

"Дрони можуть виготовлятися щодня десятками", —  експерти про перспективи виробництва українських морських дронів

Увесь світ зараз дає Україні гроші на розбудову першого у світі флоту морських дронів. Росія тим часом тримає понад 100 ракет "Калібр" у трьох морях. Чи зможе флот дронів убезпечити Україну від ударів із морів? Які морські дрони вже є в Україні? Про це слухачам Українського радіо розповіли керівник безпекових проєктів Центру глобалістики "Стратегія 21" Павло Лакійчук та співзасновник проекту Drone.ua Валерій Яковенко.

0:00 0:00
10
1x

Який потенціал має проєкт морських дронів?

Павло Лакійчук: "Цей проєкт молодий. При керуванні такими дронами зв'язок дуже складний, присутні певні проблеми з ним. Тому більшість держав використовують морські дрони, як протимінні. А от щодо ударних дронів, то про це мало хто замислювався. 

Україна також використовує такі морські безпілотники, як протимінні. Нам їх активно надавали британці, а також патрульні дрони давали американці. Ударних дронів не було. Був зафіксований лише один епізод із застосуванням морського дрона у 2013 році. Єменські повстанці підірвали морським дроном саудівський військовий корабель. Це стало шоком для всього світу. Тоді військові не звернули увагу на саме таке застосування морських дронів". 

Але звернули увагу українські військові. Українці першими в світі так креативно підійшли до застосування морських дронів. Чи можемо ми їх використовувати інакше, в акваторії інших морів, які несуть безпосередньо нам загрозу?

"Все залежатиме від нашої креативності. Ми можемо застосувати і морські, і повітряні дрони. Це не лише технічна новинка для нас. Це і тактична новинка застосування зовсім нового виду озброєння. Той досвід, який ми отримали при ударі в Севастополі, буде розвиватися і далі. Наші військові вже оцінили всі можливості, недоліки, результати і помилки першої атаки. Те, що ЗСУ оголосили всенародний збір коштів на морські дрони є свідченням того, що атака була вдалою. І така тактика буде тривати і ще застосовуватиметься на практиці."

Читати також: Чи може Дунайський судноплавний шлях стати альтернативою до морських перевезень ― пояснює фахівець

Україна офіційно не визнала причетності до атаки. Якими ж є ці морські дрони?

"Оператори, які керували морськими дронами, перебували в зовсім іншому місці. Жоден наш моряк участі в цій атаці не брав. 

Росіяни в бухті за місяць до атаки знайшли дивне судно, схоже на каяк, на байдарку: 10 метрів довжиною, з супутниковою антеною, водометними двигунами, в носовій частині було два детонатори від авіабомби з 250 кг вибухової речовини". 

Яке місце посідають серед бойових дронів у світовому рейтингу українські виробники?

Валерій Яковенко: "Україна за останні 10 років стала єдиною країною, що застосовує в реальних умовах ці технології. Питання в тому, хто саме керує дронами. Україна найбільше використовує цих дронів і вже має певний досвід. В Україні сконцентровані мізки та інженерні таланти, що мають великий потенціал. Ми маємо доступ до всіх технологій і можливостей. Це дає перспективи у формуванні позиції №1 наших українських виробників.

Треба розуміти, що при виробництві таких технологій важливим є питання безпеки і де саме будуть вироблятися такі технології під час війни. Українці власними руками можуть це робити. Це може бути як на території України, так і на українських підприємствах в Словаччині, Польщі. Ми можемо створювати такі технології самостійно. 

Є час на виготовлення прототипів і формування масштабованої бізнес-моделі стосовно лінії виробництва такого обладнання. Воно повинно вироблятися конвеєрно. Прототипи в нас давно є і вони довели свою ефективність. 

Терміни виготовлення прототипів становлять 2-3 місяці. Після цього можна приступати до виробничих потужностей. Вони створюються за 1-2 місяці. І потім такі дрони можуть виготовлятися десятками щодня. 

Західному спеціалісту знадобиться місяць для навчання дронами. А українцям всього тиждень". 

Фото з соцмереж. Невстановлений морський безпілотний апарат у районі Севастополя. 21.09.2022. Крим, Україна.