У Херсоні запрацювало Українське радіо та телебачення, електроенергію планують відновити за два тижні — журналістка

У Херсоні запрацювало Українське радіо та телебачення, електроенергію планують відновити за два тижні — журналістка

11 листопада Сили спеціальних операцій звільнили Херсон від російських окупантів. Про ситуацію у місті розповіла журналістка Херсонської регіональної редакції Українського радіо.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Про загальну ситуацію в місті

Херсон святкує. Звільнені території Херсонської області неймовірно радіють Збройним Силам України, бо цього дня ми чекали дуже довго — 261 день. Херсонцям легко зараз дихається, на вулицях дуже багато людей та української символіки. Водночас ми розуміємо, що більша частина Херсонської області, яка розташована на лівому березі Дніпра, на жаль, поки що залишається окупованою. Тож ми віддалено чуємо вибухи. Наші Збройні Сили продовжують звільняти тимчасово окуповані території.

У Херсоні є проблема з пальним. Бензину майже немає. У тих, у кого він є і хто його продає, ціна літра бензину доходить до 100 грн. Тому бензинові генератори зараз хоч деінде працюють, але це дуже дорого виходить херсонцям. 

Зранку запрацювали маленькі магазинчики та ринки. Там, де працюють генератори, дозволяють заряджати мобільні телефони. Навіть деякі автобуси вийшли на свої маршрути. Також у місті вже з'явилася Національна поліція. 

Водночас влада поки що не рекомендує і не дозволяє повертатися жителям звільнениої території Херсонської області, які виїхали. Тому що будуть тривати зачистки і налагодження життя, тому що окупанти, виходячи з Херсона та частини Херсонської області, лишили дуже багато замінованих територій. Також в регіоні є ті окупанти, які не встигли перебратися на лівий берег або навмисно тут залишилися як ДРГ і переодягалися в цивільне, тому їх потрібно віднайти. На це потрібен час. Тому поки що в Херсон і на звільнені території нікого не впускають, але обіцяють, що дуже скоро все це зроблять.

Про відновлення комунікації

У місті немає електрики, а зв'язок пробивається лише у певних місцях, тому херсонці мігрують по вулиці, шукаючи можливість зв'язатися зі своїми рідними, які були вимушені виїхати з Херсона та Херсонської області. Стабільного інтернету теж поки що немає, але є газ. 

Проте херсонцям пообіцяли, що електроенергія з'явиться приблизно за два тижні, а мобільний зв'язок і інтернет обіцяють відновити за два дні.

Стосовно питної води, то в Херсоні з цим зараз величезна проблема. Питну воду можна набрати лише в мікрорайоні Острів, є кілька помп, які не потребують електрики. Але одній фірмі, яка займалася реалізацією питної води, все ж таки вдалося запустити свої свердловини за допомогою генераторів. Вони реалізують воду. Коштує літр — 1,50 грн, але її дуже мало. І спостерігаються величезні черги. 

Технічну воду херсонці, які живуть ближче до Дніпра, набирають з річки. А всі інші виходять з того, що мали запаси: херсонці готувалися до вимкнення електрики, тому у більшості трохи запасу води є.

Читайте також  "Українці відкрились для Європи по-новому, а синергія з Польщею дасть Україні шанс на розвиток", — адвокатка Юлія Шевцова

Про радіозв'язок і телебачення

Українське радіо було у Херсоні ще три тижні тому, але ми спеціально не говорили про це, бо мали пересторогу, що окупанти, які ще не відійшли, щось можуть зробити. Наразі радіо можна слухати. І ті, хто мають приймачі на батарейках, слухають Українське радіо і знають всі останні новини. 

Також в Херсоні три тижні тому зникли російські канали, і зараз жителі Херсона та Херсонської області можуть дивитися українське телебачення. Т2 потроху пробивається попри те, що, відходячи, окупанти підірвали передавальний центр та телевежу. 

У дуже поганому стані перебуває будівля Суспільного Херсон. Крім того, там довгий час знаходилися окупанти, тому ми впевнені, що будівля замінована. Зараз будуть працювати спеціальні служби й перевіряти. Це небезпечно ще й тим, що в будівлі Суспільного Херсон є бомбосховище, яке позначення на картах херсонців. Тому ми попереджаємо про те, що заходити туди в жодному разі не можна через замінування. 

Фото: t.me/lachentyt